Vårarnas ”kosläpp”.

Bland det bästa jag visste när jag var liten, var att få vara med och se hur glada korna blev när de släpptes ut på sommarbetet. Mamma och pappa visste också om hur mycket jag tyckte om det. De såg oftast till att släppa ut korna på en lördag, när jag var ledig från skolan. Korna blev som tokiga, råmade och skrek, ibland började de stångas med varandra. Efter en stund brukade de lugna ner sig och börja beta av det gröna friska gräset i stället. Eller springa utmed staketet runt hela hagen. Som om de såg efter hur stor hagen var.
Det är så roligt att se att vårarnas kosläpp nu blivit till en stor och populär attraktion på gårdar runt om i landet.

Lindero, kosläpp

Med korna ute på bete så blev ladugårdsarbetet mycket lättare och tog inte så lång tid. Istället tog arbetet ute på åkrarna vid, skörd av ensilage, hö osv. Staket skulle lagas och flyttas.

Ett år när vi efter en söndagsutflykt kom hem, möttes vi av sommargästerna som bodde på gården. Gunnar och Barbro hade varit ute och gått, och fått se att en av korna hade kalvat ute i hagen. Hur spännande som helst nu när mamma och pappa inte var hemma. Ingen av dem visste riktigt vad de skulle göra, så de gick till granngården för att få hjälp. Där fanns Sven-Olof hemma. Han hämtade vår farfar som bodde ett litet stycke bort.

Kon Lucy kalvade i hagen när pappa o mamma inte var hemma. Heikne,Lollo o farfar hämtade hem dem.

Tillsammans åkte de iväg med traktor och vagn och lastade på kalven på vagnen. Kon Lucy gick självmant med hem.

Kon Lucy kalvat. De var så stolta när de fixat allt själva.

Det hade såklart inte varit någon fara om både kon och kalven fått vara kvar i hagen tills vi kommit hem. Men det sa pappa inte till dem, utan tackade så mycket och ”det var ju en j…a tur att ni såg det”. Han och mamma såg hur stolta de var över att  de lyckats med sitt äventyr och fått hem kalven säkert till ladugården. Farfar visste ju också att det inte var någon fara att vänta tills vi kommit hem, men han tyckte säkert det var roligt att få rycka in och vara behövd.
Det är jag som syns där, längst till höger.
Jag får se om det kommer med i någon saga framöver..

/Gunnel

 

Boken ”Morfar och humlorna” köper du hos Bokus eller direkt från oss. Vi skickar boken senast dagen efter du lagt din order.

Annons

Om Morfar och Mormors gård

Jag är uppvuxen på ett litet lantbruk i Östergötland Det är den lilla gården och mina föräldrar som är inspiration till böckerna i serien "Morfar och Mormors gård."
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s