Dammen

Dammen hemma på gården, var en s.k branddamm. Den grävdes för att det skulle finnas vatten på gården om det skulle börja brinna. Man fick en lägre försäkringspremie om det fanns en damm på gården.

tavling-pa-dammen-lindero-i

Roddtävling på dammen. Morbror Göran hjälper Linnea som ännu inte kunde ro själv.

dammrensning

Här var det dags att rensa dammen. Svåger Göran, pappa och mamma räddar rudorna. De fick vara i en stor balja tills dammen var rensad.

 

brittmarie-emma-gunnel

Min syster Britt-Marie, brorsdottern Emma och jag själv. Bilden är tagen i slutet av 70-talet.

Vid dammen har vi haft många roliga dagar. Där lärde jag mig att man inte kan sitta på en tunna i vattnet utan att den rullar runt. Jag hade bestämt mig för att bygga en flotte. Det fanns just då inga tomma tunnor som jag kunde få ta till projektet. Efter mycket letande i alla bodar och utrymmen på gården hittade jag till slut en liten tunna. Den borde jag kunna paddla mig fram på, trodde jag. Pappa försökte förklara för mig att det inte skulle fungera. Jag var av en annan åsikt. Jag blev  blöt redan efter första försöket. Mamma kom och försökte hjälpa mig genom att hålla tag i tunnan tills jag satt på den och släppte sedan försiktigt. Det hjälpte inte ens att ha vatten i tunnan som tyngd. Så fort mamma släppte snurrade den runt och jag åkte av. Flera timmar satt mamma vid dammen, höll i när det behövdes och lät mig testa alla möjliga och omöjliga lösningar. Några dagar senare byggde pappa en träställning runt tunnan med fyra tomma saftdunkar som stöd i varje hörn på ställningen.. Jag hade fått min flotte!

 

Annons

Om Morfar och Mormors gård

Jag är uppvuxen på ett litet lantbruk i Östergötland Det är den lilla gården och mina föräldrar som är inspiration till böckerna i serien "Morfar och Mormors gård."
Detta inlägg publicerades i Barnböcker, Släkthistoria och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s