Skördetid

En mindre bra bild på självbindaren, tror det är den enda bilden vi har på den. För er som inte vet vad en självbindare är, så var det maskinen man använde innan tröskan uppfanns.

Farfar Gusten kör, pappa Gunnar sitter på självbindaren.

Tröskan köptes i början på -70 talet. Pappa skulle ett år odla klöverfrö. Klövern såddes, den växte fint och det blev dags för skörd. Jag cyklade till gärdet och får se att pappa kör ett stycke, går av och går runt och viftar med armarna, fortsätter tröska ett stycke till, går av och viftar, fortsätter tröska osv. Det visar sig att det är fullt av humlor i klöverfältet. Massor av humlor som följer med in i tröskan. Pappa tyckte synd om dem, så han försökte rädda så många han kunde. Han satt och mumlade på tröskan ”det är ju för j..igt”. Jag fick gå framför tröskan och vifta ett tag, tills jag inte orkade längre. Det tog väldigt lång tid att skörda det gärdet. Han odlade aldrig klöverfrö igen.

Om Morfar och Mormors gård

Jag är uppvuxen på ett litet lantbruk i Östergötland Det är den lilla gården och mina föräldrar som är inspiration till böckerna i serien "Morfar och Mormors gård."
Detta inlägg publicerades i Släkthistoria. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s